کار جنبه ای از زندگی است که صرف نظر از منابع مالی برخی از نیاز های اساسی آدمی نظیر تحرک روانی و بدنی ، نیاز های اجتماعی و احساسات خود  ارزشمندی را ارضاء می کند با وجود این، کار می تواند منبع فشار روانی نیز باشد. در دهه اخیر موضوع استرس و آثار آن در سازمان ها مورد توجه بسیار واقع گردیده است.

 

 

 

 

استرس واكنش و عكس العمل شخص به محيط پيرامون خود را شامل مي شود كه مي تواند آثار مثبت و منفي را براي او ايجاد كند. آثار مثبت آن مي تواند انگيزش، عملكرد و لذت فرد را در محيط كار افزايش دهد و آثار منفي آن مي  تواند باعث ايجاد فشار در فرد شود و پيامدهاى فيزيكي، رفتاري و رواني مانند اضطراب، تشويش، نگراني، كج خلقي و بيماري هاي قلبي داشته باشد (سعیدا اردکانی و همکاران؛1391). بنابراین با وجود این که استرس مثبت نیز وجود دارد و نباید به استرس به عنوان یک پدیده منفی نگریست، زمانی که از استرس صحبت می شود بیشتر به عوارض و جنبه های منفی آن توجه می شود .

 

 

 

 

 

 

به هر حال استرس اثرات فراوانی بر عملکرد و فعالیت های اعضای سازمان دارد. مدیران، کارکنان و ارباب رجوع سازمان تحت تاثیر فشارهای عصبی دچار حالات روانی خاصی می شوند و دست به اعمالی می زنند که مستقیما در فعالیت ها و بازدهی سازمان منعکس می گردد. فشارهای عصبی علاوه بر تاثیرات روانی تاثیرات جسمانی نیز دارند. استرس های شدید باعث تزلزل در اهداف و راه های نیل به آن می شوند(Bland,2009). به عبارتی استرس در زندگي همه افرادي كه در يكي از مشاغل مختلف جامعه كار مي كنند، وجود دارد و به گونه هاي مختلف بر آن ها فشار وارد مي آورد.

 

 

 

 

 

 

تحولات شغلي نظير تغييرات سازماني، تغيير حقوق و دستمزد، ترفيع هاى شغلي، كاهش يا افزايش نيروي انساني و دگرگوني هاي اجتماعي، به خوبي بر فرد فشار مي آورند و وى را دچار آشفتگي، نگراني، تشويش و اضطراب مي كنند (احمدی و همکاران؛1390). در واقع، فشار و استرس كارى علاوه بر مشكلاتى كه براى فرد ايجاد می کند، پيامدهاى نامناسبى نيز براى سازمان ها و ادارات دارد. شناخت استرس هاى شغلى و عوامل توليدكننده آن از اين رو حائز اهميت است كه می تواند سلامت جسمى و روانى نيروى كار را مورد تهديد قرار دهد و كاركرد اجتماعى آن ها را مختل كند كه تهديدى جدى براى عملكرد و بهره ورى سازمانى محسوب می شود (سعیدا اردکانی و همکاران؛1391). لذا استرس عاملى مهم در بسياري از آسيب هاي رواني و اجتماعي است كه آسيب هاي رواني ناشي از آن، با مديريت استرس تقليل می-یابد (Juniper, 2013).

 

 

 

 

 

 


فهرست مطالب
تعریف نظری استرس شغلی
تعریف عملیاتی استرس شغلی
2-3-1) مقدمه
2-3-2) تعاریف و مفاهیم استرس شغلی
2-3-3) انواع مدل های استرس
2-3-4) عوامل استرس شغلی در محیط کار 
2-3-5) اهمیت مدیریت استرس
2-3-6) راهکارهاي پيشگيري و مدیریت استرس شغلی در کارکنان
2-3-7) هوش هیجانی و استرس شغلی    
بخش دوم  پیشینه تحقیق در مورد استرس شغلی
2-4-1) پیشینه مطالعاتی در داخل کشور
2-4-2) پیشینه مطالعاتی در خارج از کشور
منابع